петък, 20 април 2012 г.

Героите на Олимп: Изчезналият герой


Джейсън. Името му е Джейсън. Това е единственото, което си спомня, събуждайки се в училищен автобус, тръгнал някъде из пустинята. Нищо друго. Не помни как се е озовал там. Нито странното, хиперактивно момче, което твърди, че се казва Лио и че е негов най-добър приятел... или пък красивата Пайпър, с която явно са нещо повече от приятели. Но най-страшното е, че Джейсън не помни дори кой е той самият.
Време за чудене обаче няма. Когато странна буря връхлита него и останалите, с нея идват и чудовища - чудовища, в които Джейсън разпознава Венти - духове на въздуха... макар да не е сигурен откъде точно знае това. И, което е по-странно - по време на схватката си с вентите, момчето открива, че притежава сили, за които не е подозирал... или просто не помни.
Така започва "Изчезналият герой" - първата книга от новата поредица на Рик Риърдън "Героите на Олимп" - и още от първите страници любимият на мнозина американски автор ни впримчва във вихрен водовъртеж от магия, приключения и опасности, които дебнат на всеки ъгъл.
Джейсън, Пайпър и Лио се озовават в място наречено "Лагерът на нечистокръвните" - спасени от момиче, на име Анабет, която търси изгубения си приятел. Приятел, на име Пърси Джаксън. Изчезнал точно в момента, в който Пайпър и Лио срещат Джейсън.
Джейсън, от своя страна, все още се опитва да си спомни някои неща, но междувременно му се струпват други проблеми. Защо кентавърът Хирон, новият ръководител на лагера, изглежда толкова притеснен от присъствието му?  Коя е тайнствената жена, представяща се за негова покровителка? Каква е странната златна монета, която явно има умението да се превръща в меч? И откъде-накъде той владее съвършено латински?
Същевременно Пайпър, дъщеря на известен актьор от индиански произход, опитваща се всячески да избяга от красотата си... и скоро бива призната за дъщеря на Афродита, богинята на любовта и красотата. Може би най-измъчваният от Риърдън персонаж в поредицата - принудена да избира между приятелите си и баща си, отвлечен и държан в плен от гиганта Енкелад.
Последен, но не по важност, е Лио - тормозен непрекъснато от спомена за смъртта на майка си, виновен за която се чувства той самият. Син на Хефест, бога на огъня и ковачите, той ще трябва да се изправи срещу миналото си и да открие коя е онази зла жена, превърнала целия му живот в безкрайно бягство... а същевременно ще му се наложи да поправя цял механичен дракон...
Лагерът е настръхнал след изчезването на Пърси Джаксън - техният герой, победителят във войната срещу титаните ( и гадже на Анабет) и никой не желае още лоши новини. Но лошите новини, желани или не, идват и никой не може да промени това. Някакво ново зло се надига. Зло, в сравнение с което Кронос и титаните му бледнеят. Хера, съпругата на Зевс, е пленена - и сега Джейсън, неговият син, заедно с двамата си спътници, трябва да я открият и спасят. Времето е срещу тях - в буквален и преносен смисъл, а врагът, срещу когото ще се изправят, е по-опасен от колкото са мислели. Гея, Майката Земя, се е пробудила - и сякаш нищо не би могло да я спре - нея и чудовищата, които изважда от дълбините на Тартар.
Войната с Титаните е приключила.
Войната с Гигантите едва сега започва.

Поредният шедьовър на Риърдън. Доста по-обемен от книжките за Пърси Джаксън, "Изчезналият герой" предлага всичко, което имаше в поредицата за Сина на Посейдон... и още много. С нови уникални персонажи, които водят действието, но същевременно запазвайки стари муцуни - Пърси, Анабет, Талия и т.н., този страхотен роман ще ви отведе на поредното шеметно приключение в света на древните митове. Втората книга, "Синът на Нептун" - с главен герой Пърси Джаксън, ще ви представя скоро, а междувременно с огромно нетърпение очакваме "Знакът на Атина", в която като че голяма роля ще има именно Анабет. Какво ще се случи? Предстои да видим. А аз скоро ще обърна внимание и на другата поредица на Рик - "Хрониките на Кейн", които ще ни запознаят с най-древните и могъщи от всички богове - египетските, и със заплаха, по-смъртоносна от всичко, с което децата на гръцките богове са се сблъсквали.

1 коментар:

  1. Много,много яка книга.Но Синът на Нептун ми хареса доста повече,а и ПЪрси като цяло е доста по-интересен герой от Джейсън :)

    ОтговорИзтриване