сряда, 4 април 2012 г.

Кървави Книги - няколко думи


Клайв Баркър - за много хардкор хорър фенове, името му е синоним на качествения и безмилостен ужас. "Бъдещето на ужаса", както го нарича самият Стивън Кинг, става популярен именно с този уникален сборник, както и с няколкото му продължения - и определено има защо.

Началото започва с нещо средно между разказ и увод (който съм почти сигурен, че е бил публикуван като отделна история в сборник хорър истории, с името Рей Бредбъри като автор на целия сборник - макар фактически само една от историите да бе негова), който е сам по себе си брилянтен, а след това идва истинското пиршество:

СРЕДНОЩНИЯТ ВЛАК ЗА МЕСО - Каквото и да си говорим, след екранизацията не бих могъл да си представя убиеца с лице, различно от това на Вини Джоунс (който, в интерес на истината, беше може би най-доброто в иначе не особено сполучливия според мен филм). Но както и да е - онези, които са гледали филма, вече знаят историята. Безмълвен убиец, дебнещ в метрото на големия град, оставящ след себе си кървави останки. Каква е причината да избива толкова хора? Е, открийте я сами!
ПЛЯМПАЛОТО И ДЖАК пък безспорно е най-веселата история в целия сборник, разказана през погледа на демон, чиято не особено благодарна задача е да изкуши по някакъв начин определен човек. Само дето споменатият човек далеч не е толкова лесен за изкушаване... и веселбата започва!
КЪРВАВ СВИНСКИ БЛУС - може би най-добрият разказ в сборника... и най-бруталният. С няколко думи - имаме си чудовищна свиня, жертвоприношения, кръв - и усещането, че няма да гледате със същите очи на прасетата.
СЕКС, СМЪРТ И ЗВЕЗДЕН БЛЯСЪК - ни отвежда на сцената на един погиващ театър, готвещ се за последното си представление. Много различен от бруталния "Кървав свински блус" и веселяшкия "Плямпалото и Джак", тук Баркър е почти в стихията си. Почти? Да, защото той истински се развихря във
В ХЪЛМОВЕТЕ, ГРАДОВЕТЕ - два града, един срещу друг. Титани, създадени от стотици хора, вплетени в огромните им тела... и един епичен сблъсък, който няма да забравите скоро.

Баркър у нас - най-сетне в пълния си блясък. Разкошна корица, прекрасен превод - това са първите впечатления от сборника. Останалото е чудовищният талант на може би най-креативния съвременен автор на фентъзи и хорър в света. Препоръчвам задължително!

Други мнения: В The Dark Corner и Книголандия

Няма коментари:

Публикуване на коментар